Meditation er ved at blive mere populær i den vestlige verden, men har været praktiseret i tusindvis af år. Der er mange måder at praktisere meditation på, og nogle mennesker synes måske, at det er mærkeligt eller svært. Men der er også fordele ved meditation, som gør det værd at prøve det! I dette blogindlæg vil vi diskutere, hvordan hjernen ændrer sig under meditation, og hvorfor du bør prøve at give det et skud!
Hvad er meditation?
Meditation er en øvelse, hvor du rydder dit sind, fokuserer på dit åndedræt og lader tankerne komme ind og ud igen.
Der er mange måder at meditere på, men nogle eksempler omfatter mindfulness-meditation (fokus på det nuværende øjeblik), mantra- eller affirmationsbaserede meditationer (gentagelse af ord, der har betydning for dig) og koncentrationsbaserede teknikker som yoga nidra.
Hvorfor skal du praktisere meditation?
Undersøgelser har vist, at meditation faktisk kan ændre hjernen! I en undersøgelse foretaget af Harvard-neurovidenskabsfolk viste otte ugers mindfulness-træning en forøgelse af det grå stof i områder, der er forbundet med hukommelse og indlæring samt regulering af følelser. Forskerne fandt også en nedsat tæthed af grå substans i amygdala, som er ansvarlig for frygt- og stressreaktioner. Dette tyder på, at meditation kan gøre os mindre stressede eller ængstelige!
Sådan virker meditation
Meditation beskrives ofte som en træning for hjernen, og der er forskellige dele af hjernen, der er involveret i meditation.
Den præfrontale cortex er ansvarlig for fokus og bevidsthedsbaserede meditationer som mindfulness eller yoga nidra. Den forreste cingulære cortex (ACC) kan aktiveres under mantrabaserede meditationer med ord med specifik betydning for dig. Denne del af din hjerne er meget følsom over for følelser; den hjælper os med at bearbejde dem og finde løsninger, når vi er stressede! Endelig arbejder koncentrationsbaserede teknikker som yoga også på at aktivere områder af parietallappen, som hjælper os med at orientere os i tid og rum.
Det er ikke en let øvelse i begyndelsen … men prøv det alligevel!
Nogle mennesker har måske prøvet at praktisere meditation før uden held. Men der er et par ting, du kan gøre for at gøre det lettere!
For det første kan du prøve at meditere i bare et minut. Det lyder måske skørt, men det første skridt er altid det sværeste, og det er helt i orden. For det andet: Find ord eller billeder, der hjælper dig med at slappe af, når tankerne begynder at køre rundt (f.eks.: “Jeg er rolig” eller “min krop føles varm”). Endelig skal du huske på, at meditation ikke handler om at slappe af. Det er faktisk en øvelse, hvor vi lærer, hvordan vores tanker fungerer, og hvad de fortæller os, så vi kan slippe dem og vende tilbage til at fokusere på at trække vejret i stedet for at bekymre os om arbejde eller andre stressorer!
Fordelene ved at meditere(for dit helbred og velbefindende!)
Der er mange fordele ved meditation, bl.a. bedre fokus, stressreduktion, bedre søvnkvalitet og øget selvbevidsthed. Undersøgelser har vist, at meditation også kan hjælpe med langvarige psykiske lidelser som depression eller angst ved at ændre hjerneaktiviteten! Så hvis du leder efter en ny (og nem) måde at booste dit humør og føle dig mere afslappet på – hvorfor så ikke prøve meditation?
Meditation er blevet praktiseret over hele verden i tusindvis af år … men nu er det endelig også ved at blive populært på den vestlige halvkugle. Hvis du har prøvet meditation før uden held, er der ting, du kan gøre for at gøre denne øvelse lettere. Og når du først er kommet i gang med daglig praksis, er der gode chancer for, at det vil blive en vane, der vil ændre dit liv!
Hvor længe skal en meditationssession vare?
Der findes mange forskellige typer meditationer, og nogle kræver mere tid end andre. Det kan tage så lidt som et minut at fokusere på det nuværende øjeblik med mindfulness, men mantrabaserede praksisser har normalt længere sessioner (omkring 20 minutter). Koncentrationsbaserede teknikker som yoga nidra kræver også mindst 15 minutter hver dag, for at du kan se resultater af din praksis. Hvis du lige er begyndt, er det bedst at starte i det små – prøv at meditere hver morgen i bare fem minutter før arbejde eller skole!
På den måde vil denne øvelse blive en nem del af din rutine på ingen tid. Du skal ikke give op, hvis du ikke føler dig afslappet i løbet af de første par sessioner! Meditation er en mental øvelse ligesom at gå i fitnesscenteret, og det kræver øvelse. Jo oftere du sidder på din pude eller stol, jo bedre bliver du til at meditere, indtil det bliver let for dig at falde til ro, når stressorer dukker op i hverdagen.
Nogle mennesker har praktiseret meditation i årevis uden større succes – men der er ting, de kan gøre for at få denne teknik til at fungere bedre! Prøv først at meditere en gang om dagen i et minut som et eksperiment (ja, virkelig). For det andet skal du finde ord, der hjælper dig med at slappe af, når angsten kryber tilbage i dit sind (“jeg er okay” eller “min krop føles let”).
Sådan kan du lære at meditere
Hvis du har prøvet meditation før uden held, er der nogle få ting, du kan gøre for at få denne teknik til at fungere bedre for dig. For det første kan du prøve at meditere en gang om dagen i bare fem minutter som et eksperiment (ja, virkelig). For det andet skal du finde ord eller billeder, der hjælper dig, når dine tanker begynder at køre rundt (“jeg er rolig” eller “min krop føles varm”). Endelig skal du huske, at det i sidste ende handler om at lære, hvordan vores tanker fungerer, og hvad de fortæller os – så vi kan slippe dem og vende tilbage til at fokusere på at trække vejret i stedet for at bekymre os om andre stressorer! Så er det bare at komme ned på din yogamåtte og så i gang.
Det lyder måske skørt i starten … men hvis du giver det et skud, så er der gode chancer for, at det bliver en del af din daglige rutine på ingen tid! Glem ikke: mindfulness er er en mental øvelse ligesom at gå i fitnesscenteret, og det kræver øvelse. Jo oftere du sidder på din pude eller stol, jo bedre bliver du til at falde til ro, når der dukker stressfaktorer op i hverdagen.
Når det er sagt … nogle mennesker har praktiseret meditation i årevis uden større succes – men der er ting, de kan gøre for at få denne teknik til at fungere bedre! Først og fremmest kan du prøve at meditere en gang om dagen i fem minutter som et eksperiment (ja, virkelig). For det andet skal du finde ord, der hjælper dig med at slappe af, når angsten kryber tilbage i dit sind (“jeg er okay” eller “min krop føles let”). Endelig skal du huske, at det i sidste ende handler om at lære, hvordan vores tanker fungerer, og hvad de fortæller os – så vi kan slippe dem og komme tilbage tilat fokusere på vejrtrækning i stedet for at bekymre sig om andre stressorer!